Vnetje dlesni ni zgolj nedolžno stanje v ustni votlini

Vnetje dlesni

Vnetje dlesni je težava, s katero se soočajo številni ljudje. Vse skupaj pa vendarle ni tako zelo nedolžno, kot se morda zdi na prvi pogled. Na žalost večina vnetje dlesni ne jemlje tako resno, kot bi moralo. To se lahko pokaže nekoliko kasneje, ko vnetje privede do bolj zapletene situacije.

Bolezen dlesni je torej treba jemati bolj resno. Ko se vnetje pojavi, bi morali obiskati zobozdravnika, ki lahko prepreči nadaljnji potek bolezni v ustni votlini.

Vzroki za nastanek vnetja dlesni

Vnetje dlesni je torej zelo pogosta težava v ustni votlini. Verjetno se pojavi vsaj enkrat v posameznikovem življenju. Najbolj pogost vzrok za njen nastanek pa je zagotovo tako imenovani bakterijski plak oziroma mehka nemineralizirana masa. Ta predstavlja šele začetno fazo, ki pa lahko precej hitro napreduje v parodontitis.

Vnetje dlesni
Vzrok za vnetje dlesni je bakterijski plak

Bolezen dlesni se lahko razvije iz povsem navadnega oziroma običajnega vnetja. To lahko napreduje v hujše vnetje. Na to kažejo številni simptomi, kot so na primer krvaveče dlesni.

Prepoznavanje vnetih dlesni

Zelo pomembno je, da vnetje dlesni pravočasno prepoznamo. Znaki, da so dlesni vnete, so na primer neprijeten zadah, temno rdeče dlesni, bolečina v dlesni, ob ščetkanju iz dlesni priteče kri.

Bolezen in vnetje dlesni

Če imate vnete dlesni, je torej dobro čim prej obiskati zobarja. Seveda pa si pomagate tudi tako, da pričnete še bolje skrbeti za svojo ustno higieno. To naredite tako, da dvakrat dnevno zobe ustrezno ščetkate s primerno mehko zobno ščetko. Vsak dan bi morali uporabljati tudi medzobno nitko in zobe ter dlesni sprati s kakovostno ustno vodico.

Zdravila za blažitev vnetja dlesni

Za vnetje dlesni lahko pomagajo tudi najrazličnejša domača zdravila, kot so na primer mazila, pršila, geli, ustne vodice. Če oteklina v roku dveh tednov izgine, pomeni, da ste na dobri poti. V nasprotnem primeru se svetuje obisk zobarja. A kot smo omenili prej, je obisk zobarja dobrodošel že prej.

V primeru večjega vnetja vam bo zobar namestil poseben drenažni trak in vam predpisal primeren antibiotik. Če se vnetju želite izogniti, so seveda nujno potrebni preventivni pregledi, in to vsako leto. Prav tako tudi redno čiščenje zobnega kamna pri zobnem higieniku.

Članki iz iste kategorije: