Zavorni sistem za avto in njegovo delovanje

Zavorni sistemi za avto

Zavorni sistemi za avto so sestavljeni iz več delov. Vsebujejo zavorne ploščice za avto, zavorne obloge oz. ploščice, zavorne kolute oz. diske ter zavore za avto; skupen cilj naštetega je zaustavitev vozila. Če ugotovimo, da delovanje zavor šepa, moramo nemudoma obiskati mehanika in napake odpraviti.

Sestava in delovanje zavornega sistema

Zavorni sistemi za avto so sestavljeni tudi iz zavornih ploščic oz. oblog. Zavorne ploščice morajo biti debele vsaj 2 mm – če so tanjše, jih je potrebno zamenjati. Zavorne ploščice s svojim delovanjem vplivajo na zaustavitev vozila: skupaj z zavornimi koluti omogočijo trenje, ki ustavi vozilo. Zavorne ploščice je kot večino ključnih delov vozila potrebno tudi zamenjati – s kvalitetnimi ploščicami lahko prevozimo do približno 120.000 km. 

Zavorni sistemi za avto
Zavorni sistemi za avto so sestavljeni tudi iz zavornih ploščic

Zavorne obloge oz. ploščice so nameščene v zavorne čeljusti; so ključne za zaustavljanje vozila oz. ustavljajo vrtenje zavornih kolutov. Zavorni koluti oz. diski so deli avtomobila, ki so pritrjeni na kolesa in se med vožnjo vrtijo. Obraba zavornih oblog je običajna, sčasoma pa se lahko okvarijo tudi zavorni koluti. Obraba in morebitna menjava pa je pogojena tudi z našim načinom vožnje.

Poškodbe zavornega sistema avtomobila

Prvi znaki neustreznega delovanja zavor je zagotovo počasnejše ustavljanje oziroma nereagiranje zavor na pritisk. Prav tako so opozorilni znaki nenavadni glasovi, ki jih lahko slišimo, ko ustavljamo vozilo. Pozorni moramo biti tudi na nivo zavorne tekočine; v kolikor je nivo znižan, je potrebno zavorno tekočino doliti. Zavorni sistemi za avto bodo ustrezno delovali le, če bo vse našteto redno vzdrževano.

Kako delujejo zavore v avtomobilu – razlaga zavornega sistema

Članki iz iste kategorije: