Ustrezna čelada je motoristova prva zaščita

Jet čelade

Izbira primerne čelade za motor je bolj pomembna, kot se morda zdi na prvi pogled. To ve čisto vsak, ki je že kdaj izkusil kakšen hujši padec z motorjem. Pomembno je, da pri izbiri čelad za motor nikakor ne sklepate kompromisov. Predvsem je važno, da veste, katero čelado izbrati, kako jo pravilno pomeriti.

Na trgu so na voljo različne vrste motorističnih čelad, med drugim tudi jet čelade, čelade za skuter, preklopne čelade. A vsak tik čelade zagotovo ni primeren za vse vrste voženj.

Izbira primerne čelade za motor

Vemo, da zakon točno ne določa, kakšna čelada je ustrezna za posamezno vrsto oziroma za zmogljivost motorja. V tem primeru zato ni treba posebej poudarjati, da so v resničnem svetu na primer zahteve pri čeladi za skuter ali čelade za superšportnika zelo različne.

Kako izbrati čelado za motor

Za svoj motocikel si morate torej izbrati pravi tip čelade. Samo tako bo vaša vožnja na motorju lahko dovolj udobna in seveda predvsem varna. Velika razlika je torej, če vas zanimajo čelade za skuter ali čelade za zahtevnejše vrste motorja.

Pri čeladi, ki jo nosite na poti skozi ves dan, lahko najdete precej več udobja. Praviloma je takšna vrsta čelade tudi precej bolj tiha. Če pa bi se želeli s čelado peljati več kot 200 kilometrov na uro, bi hitro začutili, da vam jo hoče potisniti naprej na čelo ali pa nazaj, saj preprosto ne stisne glave tako tesno kot druge vrste čelad.

Čelade za višje hitrosti na motorju

Čelade za motor, ki lahko dosega višje hitrosti, so oblikovane precej drugače. Zasnovane so za posebne položaje, ko ste nagnjeni naprej. Praviloma vključujejo aerodinamične dodatke. – da je takšna zaščitna oprema na glavi uporabnika lahko dovolj stabilna.

Preklopne čelade
S preklopnimi čeladami lahko dosegamo višje hitrosti

Čelada za hitrejše motoriste mora biti bolj zračna in je navadno tudi dosti bolj hrupna, ker je namreč izdelana za uporabo na dirkališčih, kjer ena sama vožnja traja približno pol ure.

Prednosti jet čelade

Odprte ali jet čelade so značilne za določeno skupino motoristov. Imajo širše vidno polje in omogočajo večjo interakcijo z okoljem. Omogočajo, da lahko na topel poletni dan na obrazu začutite prijeten veter.

Jet čelade
Jet čelade ponujajo širše vidno polje in omogočajo boljšo povezanost z okoljem

Nekatere jet čelade vključujejo tudi vezirje. Na voljo pa so v zelo širokem cenovnem razponu. To je odvisno predvsem od blagovne znamke pa tudi od lastnosti čelade. Omeniti pa je treba tudi večjo pomanjkljivost jet čelade. To je, da ne ponuja primerne zaščite okoli brade.

Značilnosti preklopnih čelad

Poznavalci motoristične opreme vedo, da na trgu v tem hipu zagotovo največji razcvet doživljajo preklopne čelade. Te imajo dvižni vizir, s katerim zagotavljajo dobro zaščito brade. Omogočajo preprosto in hitro prezračevanje.

Kljub izjemnim prednostim preklopne čelade so med motoristi še vedno zelo priljubljene tako imenovane integralne čelade. Te so izdelane iz enega kosa ter imajo integrirano zaščito brade in dvižni vezir. Ker so omenjene čelade za motor tako čvrste, ponujajo najboljšo zaščito in tudi daleč najboljšo stabilnost pri višjih hitrostih. Običajno so integralne čelade tudi najbolj aerodinamično oblikovane. Posledično so najbolj priljubljene pri voznikih najbolj zmogljivih oziroma športnih motociklov.

Moto čelade oblikovane za dodatno udobje

Zelo pomembno je, da si za motor izberete čelado, ki vam ponuja tudi največjo mero udobja. Preklopne čelade za motor so posebej zasnovane za dodatno udobje. Vse takšne čelade namreč uporabljajo poseben tečaj, ki odpira bradni del čelade.

Preklopne čelade imenujemo tudi modularne čelade. A ne glede na poimenovanje jih mnogi označujejo kot hibrid med integralno in jet čelado. Na trgu lahko izbirate med najrazličnejšimi tipi preklopnih čelad za motor različnih proizvajalcev oziroma blagovnih znamk.

Komu so namenjene enduro čelade?

Poleg jet čelade, integralne čelade in preklopne čelade, so na trgu na voljo tudi tako imenovane enduro čelade. Te so namenjeni predvsem za tiste motoriste, ki se najraje vozijo po brezpotjih. Takšne čelade morajo praviloma združevati lastnosti oziroma karakteristike dveh disciplin. Na cesti vam morajo omogočati zaščito za obraz, pri vožnji na brezpotjih pa vam mora biti po svojih značilnostih čelada podobna kros čeladam.

Za enduro čelade za motor je značilno, da imajo zgornji vezir oziroma šilt. Prav tako morajo vključevati kar se da dobro prezračevanje in še možnost za namestitev zaščitnih očal. Njihova hibridna narava pa naredi kar nekaj kompromisov, a ni boljše izbire, če se želite s svojim motorjem voziti po bolj neurejenih poteh oziroma po brezpotju.

Članki iz iste kategorije: