Elektroinštalacije ob gradnji hiše

Gradnja hiše postavlja mnoge obveznosti, ki jih moramo imeti stalno v mislih, pogosto pa tudi na papirju. Srečamo se namreč s predpisi, ki jih ne moremo preprosto zanemariti, upoštevati je treba tudi mnoge detajle, ki zahtevajo veliko pozornosti.

Gre za ključne ukrepe za zagotavljanje varnosti, zato se s temi obveznostmi ne bomo sami ukvarjali. Tudi elektroinštalacije prepustimo strokovnjakom, ki bodo poskrbeli za vse potrebno.

Praktično vsaka zgradba potrebuje električno napeljavo. To vsekakor drži za stanovanjske hiše, a tudi za kakšne delavnice in garaže, za hleve in gospodarska poslopja, celo za nadstreške, terase in podobne strukture.

Dandanes uporabljamo neštete električne porabnike že povsod, zato je treba urediti tudi ustrezne napeljave. Če se lotevamo gradnje večje hiše, potem bo dela seveda več, je pa kritično to, da tudi za kakšne enostavnejše napeljave poskrbi dober elektroinštalater. Kaj hitro se namreč lahko zgodi kakšna nezgoda zaradi neustrezne napeljave, pride lahko do požara ali električnega udara.

Tvegamo okvare v priključenih porabnikih in uničenje lastnine, seveda pa tudi hude poškodbe ali celo smrt. Ne želimo torej preveč tvegati, odločimo se za izkušenega izvajalca, ki bo že ob gradnji hiše zagotovil brezhibno izvedbo električnih inštalacij.

Elektroinštalacije najprej zahtevajo dober načrt

Če se pripravljamo na gradnjo hiše, imamo idealno priložnost, da elektroinštalacije uredimo tako, kot je treba. Lahko jih namreč prilagajamo in podrobno načrtujemo, nič nas ne stane, da zasnujemo najboljši sistem.

Tega je ob gradnji možno tudi lažje vgraditi, prav v tej fazi se namreč opravi največ kritičnega dela. Kasneje bodo možne le manjše prilagoditve, zato moramo že v izhodišču zagotoviti kar najboljše elektro inštalacije.

Elektroinštalacije prepustimo elektroinštalaterjem, ki se na svoje delo spoznajo

Ob gradnji se vgrajujejo nujne inštalacije, ki jih skrijemo globoko v objekt. Tam so dobro zavarovane pred zunanjimi vplivi in lahko brez težav opravljajo svoje delo več desetletij. Odločamo se za zanesljive rešitve, ki nas ne bodo pustile na cedilu.

Tu si ne moremo privoščiti velikih tveganj, saj mora ta sistem brezhibno delovati. Do njega ne moremo enostavno dostopati, da bi ga kasneje vzdrževali ali popravljali, le vezava elektro omarice nam daje omejen dostop in nekaj nadzora. A če so inštalacije pravilno urejene, bo ravno zaradi takšne vgradnje celoten sistem odlično deloval in ga ne bo treba nadzirati.

Pomembno je, da že v izhodišču vgradimo pomembne elemente električnega omrežja. V prvi fazi se vgradijo grobe inštalacije, predvsem napeljava v zidovih, podometno vgradimo glavne električne povezave in uredimo dostope v vseh stanovanjskih prostorih. Zagotovimo ustrezno ureditev napeljav v različnih napetostnih nivojih. Poskrbimo za varnost in skladnost s predpisi. Nato pa seveda že pomislimo, kako bomo elektroinštalacije uporabljali v praksi in uredimo dejanske dostope za porabnike.

V drugi fazi elektroinštalacije uredimo z mislijo na porabnike

V prvi fazi pripravimo podroben načrt in vgradimo grobo napeljavo, ki prinaša dostop do električnega omrežja v vse prostore zgradbe. V drugi fazi pa se lotimo priprave ustreznih dostopnih točk za porabnike.

Napeljemo recimo inštalacije za stropna svetila, pripravimo prostor za stikala, v tej fazi uredimo tudi električne vtičnice.

Elektroinštalacije moramo v svojem domu prilagoditi porabnikom

Tudi te elemente je pametno vgraditi podometno, tako bodo zelo elegantni in tudi na varnem pred kakšnimi obremenitvami. Zato pa je treba premisliti o tem, kakšne bodo dejanske potrebe pri uporabi porabnikov.

Ne želimo ostati brez pomembnih dostopov ali ugotoviti, da je stikalo preprosto predaleč za enostavno uporabo. Upoštevamo postavitev pohištva in morebitne prilagoditve v prihodnje. Bolje je vgraditi kakšno dodatno vtičnico, seveda pa nam dobra ureditev elektroinštalacije omogoča tudi naknadne prilagoditve te vrste.

Elektroinštalacije za druge napeljave

Elektroinštalater ne bo opravljal le nalog, ki so vezane na samo električno omrežje. Že res, da je v fazi gradnje s tem veliko dela in moramo vse opraviti po predpisih in tako, da ima napeljava dejansko uporabno vrednost in ponuja potencial za nadgradnje v prihodnje.

Prav tako je pomembna vezava elektro omarice, da imamo nadzor nad električnim omrežjem.

A ob tem ne pozabimo na druge napeljave, ki se v sodobnih domovih redno pojavljajo. To so kakšni informacijski kabli, računalniška omrežja, telefonske povezave in podobno. Večinoma gre za zelo nizke napetosti, to pa pomeni, da so kabli precej občutljivi in je treba te elektroinštalacije še toliko bolj premišljeno zasnovati in zanesljivo vgraditi.

Izogibamo se dolgim razdaljam in nepredvidljivim ureditvam. Prav tako pomislimo na to, da se te inštalacije pogosto prilagajajo, pustimo nekaj prostora za dodatne kable in premislimo tudi o kasnejših nadgradnjah.

Včasih imamo s tem kar dosti dela. Pomislimo recimo na elektro inštalacije za kakšne alarmne sisteme, te moramo napeljati do vsakega kotička hiše in pogosto tudi na zunanje površine. Enako velja za povezave, ki jih potrebuje sodobna oprema v pametnem domu. Imamo recimo motorizirane rolete, digitalni domofon, pametno osvetlitev in še kaj – vse to mora biti elegantno povezano v centraliziran sistem, kar je možno le, če imamo urejene elektroinštalacije.

Včasih je možno marsikaj urediti tudi naknadno, a velikih posegov v objekt ne želimo delati. Že vnaprej rešimo takšne težave s tem, da pripravimo dober načrt in poskrbimo za odlično izvedbo pri vgradnji.

Članki iz iste kategorije: