Nasveti za izbiro zunanjih svetil

Zunanja svetila

V toplejšem delu leta vaš vrt lahko postane dober nadomestek dnevne sobe na prostem. Postane torej prostor, na katerega morate iz notranjega prostora prenesti večji del dogajanja. Ob vsem tem ima zelo pomembno vlogo tudi zunanja razsvetljava, še posebej če boste s svojimi bližnjimi želeli udobno klepetati na terasi, vrtu ali balkonu.

Lahko rečemo, da so torej zunanja svetila ravno tako pomembna kot notranje luči. Seveda ne zgolj samo z estetskega vidika, temveč predvsem s funkcionalnega. Pomembno je izbrati zunanje luči, ki poleg vzdušja omogočajo tudi izvrstno vidljivosti, hkrati tudi varnost, če se boste na primer sami v temi sprehajali po vrtu.

Vrsta zunanjih svetil

Ko svoj dom opremljate s svetili, je tako za notranja kot zunanja svetila ključno, da temeljito razmislite o tem, s katero vrsto luči boste opremili vrt in zunanjost doma. Vedeti je treba, da mora zunanja razsvetljava dobro zdržati v najrazličnejših vremenskih pogojih. Zelo je izpostavljena tudi vlagi, umazaniji pa tudi prahu.

Zunanja svetila
Zunanji reflektorji so zelo priljubljena zunanja svetila

Med bolj priljubljena zunanja svetila sodijo zunanji reflektorji, ki so tako funkcionalni kot tudi dovolj privlačnega izgleda. Pri izbiri vrste luči za zunanji prostor pa ne smete pozabiti niti na IP zaščito. Ta namreč definira, kako in kje se bo določena luč lahko uporabljala povsem brez tveganja, da bi se poškodovala oziroma uničila.

IP zaščito sestavljata dve številki. Prva številka predstavlja zaščito pred trdimi delci ter prahom, druga pa zaščito pred vodo.

Optimalna osvetlitev okolice hiše

Za dovolj učinkovito osvetlitev stopnic, vhoda, vrtnih poti in parkirnega prostora lahko poskrbite z izbiro različnih zunanjih svetil. Med bolj priljubljenimi so torej zunanji reflektorji. Ti vam nudijo dobro vidljivost, da se v temi ne spotaknete in da preprečite možnost poškodbe.

Dobra in slaba osvetlitev zunanje razsvetljave

Če boste želeli namestiti senzor za vklop luči, pa boste s tem seveda privarčevali tudi na električni energiji. Zunanja svetila tako ne bodo po nepotrebnem ostajala prižgana. Strokovnjaki za terase na primer priporočajo izbiro ambientalne osvetlitve, saj se z njo lahko ustvari prijetno vzdušje. To lahko omogočijo na primer stenska zunanja svetila, prav tako talne zunanje luči, ki jih postavite nekoliko bolj odmaknjeno od mesta. Ob tem ne smete pozabiti niti na močnejša zunanja svetila.

Članki iz iste kategorije: