Pomembni koraki za registracijo domene

Registracija domene

Registracija domene je nekaj, s čimer se boste zagotovo srečali, ko boste želeli imeti svojo lastno spletno stran. A še preden se je lotite, je dobro poznati vsaj nekaj osnovnih dejstev o tem.

Preden se torej lotite registriranja domene, morate najprej izbrati ime domene, domensko končnico in seveda preveriti, ali je izbrana domena sploh prosta za registracijo. Po vsem tem pa sledi 5 ključnih korakov, ki narekujejo samo registracijo.

Izbira registrarja in vnašanje domene v obrazec

Registracija domene v prvi vrsti od vas najprej zahteva izbiro registrarja. Nekateri menijo, da je to morda najtežji del. Kljub temu tudi to ni tako zelo zahtevno, kot se to zdi na prvi pogled. Pri nas je na voljo zelo veliko registrarjev, a samo pri nekaterih se v resnici domeno splača registrirati.

Za nekatere registrarje je značilno, da imajo previsoke cene, takšnih ponudb niti ne raziskujte. Raje se osredotočite na tiste, ki imajo ugodnejšo ceno, obenem pa imate omogočeno 24-urno pomoč, če jo boste seveda potrebovali.

Registracija domene zahteva izbiro registrarja

Ko boste izbrali za vas primernega registrarja, boste na njegovi spletni strani našli polje, v katerega boste morali vnesti izbrano domeno. Praviloma morate vtipkati ime domene, in sicer skupaj z izbrano domensko končnico. Pri določenih ponudnikih je treba vnesti zgolj domeno, medtem ko se domenska končnica izbere iz pripadajoče tabele.

Zakup spletnega gostovanja

Registracija domene nenazadnje vključuje tudi možnost zakupa spletnega gostovanja. K sreči so registratorji domen pogosto tudi ponudniki takšne storitve. Ko je izbrana domena dana v košarico, vas sistem pogosto vpraša, ali želite zakupiti še spletno gostovanje oziroma prostor na strežniku, kjer bo vaša spletna stran gostovala.

Spletno gostovanje za začetnike: razložena registracija domene, DNS in gostovanje spletne strani

Omenjena storitev je nujna za delovanje spletne strani. Seveda pa ni obvezno, da jo morate zakupiti pri istem ponudniku, kjer poteka registracija domene.

Vnašanje podatkov o nosilcu domene

Pomemben korak pri registriranju domene je tudi vnos podatkov o samem nosilcu domene. To pomeni, da morate v polja vnašati svoje podatke. Vsaka domena mora namreč imeti torej svojega nosilca.

Domeno lahko registrirate kot pravna ali pa kot fizična oseba. Če ste fizična oseba, morate vnesti svoje ime, priimek, svoj domači naslov, prav tako elektronski naslov in svojo telefonsko številko.

Članki iz iste kategorije: