Izbira končnice pri registraciji domene

Registracija domene je pomembna zaradi spletne prepoznavnosti

Registracija domene je sila preprost postopek, a je vseeno pred tem dobro vedeti vsaj nekaj koristnih podatkov. Če se kot posameznik ali podjetje želite predstaviti na spletu, potem je registracija domene vsekakor nujna. Pri tem pa ne mislimo na registracijo kakršne koli domene, temveč najučinkovitejše domene.

Registracija domene je zlasti pomembna zaradi same spletne prepoznavnosti. Z njo se namreč izognemo pisanju preveč dolgih naslovov. Domenska registracija nam namesto težko zapomnljivega imena omogoči preprosto ime, ki je lahko na primer povezano z vašo dejavnostjo oziroma z vašim imenom. Izjemno pomembno vlogo pri sami registraciji pa ima izbira domenske končnice.

Končnica pri registraciji domene

Pri zakupu domene bodite najprej še zlasti pozorni na domensko končnico. V tem hipu so najpopularnejše končnice .com, .org, .net in še domača končnica .si. Pogoste domenske končnice so še .name, .info, cc ter nacionalne končnice, na primer .de, .it, .at.

Registracija domene tipa .eu, .biz, .info
Registracija domene tipa .com, .net, .org, …

Registracija domene torej v prvi vrsti vključuje izbiro ustrezne končnice. Vsaka končnica ima praviloma svoj namen. Za komercialne namene se na primer uporablja končnica .com; za slovenska podjetja .si, za organizacije .org ter podobno. Od vrste končnice je odvisno, kdo je upravičenec do registracije domene. Nekatere končnice domen pa so registrirane samo za poučevalne ustanove oziroma vlade, na primer .edu in .gov.

Izbira imena pri registraciji domene

Registracija domene vključuje tudi izbiro imena. Najprej je treba preveriti, ali je želeno ime sploh še prosto. Če ni prosto, je za nas v tistem hipu nedosegljivo. To lahko najhitreje preverimo kar s pomočjo spleta.

Video: Pred registracijo domene najprej naredite …

Domenska registracija se opravi preko registratorja. Na voljo so vam različni ponudniki. Cena registracije domene pa se praviloma giblje nekje med 5 in 20 evri na leto. Ko je registracija domene z vaše strani plačana, postanete začasni lastnik – za najmanj eno leto.

Cena za podaljšanje registracije domene

Domeno je treba po tem, ko se izteče obdobje registracije, podaljšati. Pri iskanju ponudnikov za registracijo domen zato bodite pozorni tudi na samo ceno za podaljšanje registracije domene. Pri nakupu vam je ponekod na voljo tudi dodatna ponudba, kjer vam je podarjena še zasebnost podatkov. Ti so ob brskanju po registrirani domeni skriti.

Članki iz iste kategorije: