Namestite zidna svetila v vse prostore stanovanja

Namestitev osvetljave v prostorih je pomembna zaradi vzpostavitve prijetnega vzdušja ter za doseganje dovolj močne svetlobe za bivanje. V vseh prostorih nimamo enako močne svetlobe. V kuhinji, dnevni sobi, jedilnici in kopalnici imamo večinoma močnejšo svetlobo. V spalnici in na hodnikih pa je ponavadi pridušena in bolj romantična svetloba. Namestitev zidnih svetil v vse prostore nam omogoča preklapljanje med močno stropno svetilko in na bolj romantično pridušeno svetlobo stenske luči.

Pravilna osvetlitev stanovanja

Recept za popolno razporeditev osvetlitve stanovanja ne obstaja. Vsakemu posamezniku odgovarja različna moč svetlobe. V kolikor enemu družinskemu članu odgovarja bolj pridušena svetloba, drugemu pa močna in usmerjena svetloba, je dobro razmisliti o namestitvi zidnih svetil v vse prostore. Tako lahko vsi člani gospodinjstva živijo in delajo v takih svetlobnih pogojih, ki jim odgovarjajo.

Namestitev zidnih svetil
Namestitev osvetljave v prostorih je pomembna zaradi vzpostavitve prijetnega vzdušja

Namestitev zidnih svetil v dnevno sobo

V dnevni sobi gledamo televizijo, se pogovarjamo z drugimi člani gospodinjstva, beremo in počivamo. Za različne dejavnosti potrebujemo različno močno svetlobo. Za branje je pomembna usmerjena in bolj močna svetloba, ki jo nudijo zide luči. Veliko gospodinjstev se tako odloči za namestitev reflektorjev ali drugih vrst usmerjenih luči, ki nudijo močno svetlobo nad delom sobe. Za gledanje televizije pa namestijo bolj stropne svetilke ali pa okoli televizije razporedijo LED luči, ki osvetlijo zaslon, obenem pa na sedežni garnituri nudijo umirjeno pridušeno svetlobo.

Ne spreglejte tudi naslednjega članka: Nasveti za izbiro zunanjih svetil

Nova zidna svetila v kopalnici

V kopalnici potrebujemo močnejšo svetlobo pod tušem in nad kopalniškim umivalnikom. Tako se lahko pod tušem normalno pobrijemo. Moški pa si lahko obrijejo obraz pred kopalniškim zrcalom, saj stenska svetila nudijo močno luč, ki olajša postopek britja. Močna svetloba nad umivalnikom je pomembna tudi za ženske, ki se zjutraj ličijo ali želijo odstraniti dlake z obraza s pomočjo pincete. Kvalitetne zidne luči nudijo močno usmerjeno svetlobo, ki pokaže vse nepravilnosti in omogoča lažjo nego telesa.

Prijetna svetloba v spalnih prostorih

V spalnici odraslih so ponavadi nameščene tri luči in sicer ena stropna in dve zidni svetilki ob vsaki nočni omarici. Tako lahko  z vklopljenimi lučmi nad nočno omarico en izmed zakoncev bere, drugi pa lahko nemoteno spi na svoji strani postelje. V otroške sobe je priporočljivo namestiti več različnih vrst luči. Stropna in namizna svetilka služita med učenjem ter branjem. Majhna zidna svetilka pa osvetljuje prostor pred spanjem, ko se mora otrok še umiriti. Dobro je tudi namestiti nočno svetilko, ki nudi umirjeno svetlobo med spanjem. Tako se otrok lahko tudi ponoči giba po sobi, v kolikor želi do staršev ali na WC.

Članki iz iste kategorije: