Povprečna življenjska doba avtomobilskega akumulatorja

Akumulator za avto

Če hočete vžgati svoj avtomobil ne glede na vreme, mora biti akumulator za avto v dobrem delovnem stanju. Povprečna doba takšne naprave je 5 do 7 let. Dobro je, da komponento zamenjate ob preteku tega obdobja. Pametno je, da ob tem veste, katere vrste avto akumulatorjev so danes najbolj iskale in najbolj učinkovite.

Pri izbiri akumulatorja za avto je treba upoštevati predvsem njegovo kapaciteto, hladen zagon v amperih, dimenzije in polarnost.

Kapaciteta akumulatorja za avto in hladen zagon v amperih

Pomembna lastnost, ki jo ima akumulator za avto, je tudi kapaciteta. Ta se meri v amperskih urah in pokaže količino električne energije, ki jo naprava lahko odda med 20-urnim praznjenjem – z napetostjo nad 10,8 V. Če je avtomobil močnejši, potrebuje večjo kapaciteto akumulatorja.

Akumulator za avto
Polnjenje akumulatorja za avto

Hladen zagon v amperih je še ena lastnost avto akumulatorja. Ta se meri v amperih, kaže pa največji tok, ki ga lahko akumulator za avto odda za vžig motorja pri minus 18 stopinj Celzija v prvih sekundah. Tovrstni parameter torej določa, ali ima naprava dovolj moči za vžig motorja pozimi.

Dimenzije in polarnost akumulatorja za avto

Dimenzije za akumulator za avto morajo biti primerne glede na velikost standardne opreme, sicer lahko naletite na težave pri nameščanju naprave v avto.

Kako določiti polarnost avtomobilske baterije

Polarnost avtomobilskega akumulatorja je lahko normalna ali pa obratna. Pri normalni polarnosti je pozitivni terminal na levi, pri obratni pa na desni strani. Prva je navadno označena z znakom L ali z 1, obratna polarnost pa je označena z R ali z 0. Pomembno je, da je polarnost za akumulator za avto enaka kot pri stari napravi, sicer kabli za povezovanje ne bodo dovolj dolgi.

Informacije o parametrih avto akumulatorja

Stanje avtomobilskega akumulatorja narekuje stabilno delovanje elektronske opreme, prav tako zmožnost vžiga avto motorja. Posledično je izjemno pomembno, da izberete akumulator za avto, ki povsem ustreza specifikacijam vašega vozila.

Prave informacije o parametrih naprave se lahko najdejo na njenem ohišju ali pa v navodilu za avto.

AGM akumulator za avto

Ena od vrst avto akumulatorja je tudi AGM akumulator. V primerjavi z običajnimi napravami se razlikuje predvsem po plasti steklene volne. Ta absorbira tekoči elektrolit. Baterije naprave se polnijo tudi do trikrat hitreje.

Ena od ključnih prednosti AGM avtomobilskega akumulatorja je dobra odpornost na vibracije. Omenjeni akumulator za avto je cenovno dražja izbira.

Članki iz iste kategorije: