Toplotne črpalke različnih vrst

Toplotna črpalka voda zrak

Izbira ogrevalnega sistema ni enostavna naloga, tudi če se omejimo le na sodobne rešitve, ki ponujajo odlično izkušnjo v praktično vsakem primeru. Ne moremo se sicer izogniti primerjavam in vedno imamo na izbiro več alternativ, a včasih se res dobro izkažejo posamezne opcije s prepričljivimi lastnostmi pri dolgoročni uporabi. To velja predvsem za toplotne črpalke, ki navdušijo z izjemno učinkovitostjo in varčnostjo pri ogrevanju stanovanja. Takšna oprema je zelo atraktivna za novogradnje, pa tudi za nadgradnje ogrevalnih sistemov v starejših objektih. Dejansko ima mnoge edinstvene prednosti, ki jih alternative ne morejo posnemati, a vseeno pred izbiro zahteva kar nekaj premisleka.

Predvsem moramo premisliti o tem, katere toplotne črpalke sploh pridejo v poštev oziroma katere možnosti imamo na tem področju sploh na voljo. Te naprave druži le soroden princip delovanja, prostore ogrevajo po principu izmenjave energije z okoljem. V praksi pa se oprema lahko precej razlikuje, posledično se lahko razlikuje tudi izkušnja pri uporabi, predvsem pa stroški in opravki pri vgradnji. Pametno je torej poznati različne možnosti in se odločiti za tisto, ki bo najbolj ustrezna glede na situacijo.

Toplotne črpalke
Toplotne črpalke so veliko bolj prepričljive pri ogrevanju v primerjavi z drugimi zelenimi viri energije

Toplotne črpalke lahko ločimo glede na različne kriterije. Vrste običajno oblikujemo glede na vir energije, pa tudi glede na namen uporabe. V vsakem primeru pa imamo na voljo dokaj pestro ponudbo, v kateri bo treba premišljeno izbrati pravo rešitev.

Toplotne črpalke glede na namen

Morda se zdi, da ima vsak ogrevalni sistem enak namen in tu nimamo kakšnih posebnih delitev. A v resnici so lahko ogrevalne naprave prilagojene različnim namenom in splača se izbrati opremo, ki je kar najbolje prilagojena določenemu cilju.

Tudi toplotne črpalke so lahko prilagojene različnim namenom. Običajno se seveda uporabljajo za ogrevanje prostorov, kar je najbolj značilen način uporabe. Za ta namen se lahko uporabljajo raznovrstne črpalke in dosegamo različne učinke, vedno pa ciljamo na to, da lahko s to opremo vzdržujemo prijetno temperaturo v stanovanju preko celega leta. A to ni edina naloga, ki jo lahko ta oprema opravlja.

Precej priljubljena je tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo, ki jo uporabljamo za ogrevanje vode. Sanitarno vodo ohranjamo pri visoki temperaturi in jo tudi redno uporabljamo, zato je naloga ogrevanja zelo pomembna. Prav tu se izkažejo tudi prednosti toplotnih črpalk, saj oprema stalno deluje, pokaže se velika razlika v učinkovitosti in varčnosti v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Običajno se za ta namen uporabljajo nekoliko šibkejše in enostavnejše toplotne črpalke, kar je še dodatna prednost, saj je tudi investicija manjša, medtem ko pri uporabi še vedno lahko pričakujemo odličen učinek in popolno zadovoljstvo.

Toplotne črpalke glede na vir energije

Nadalje pa ločimo toplotne črpalke še glede na vir energije, kar običajno povzroči kar nekaj zmede pri tistih, ki se odločajo za nakup takšne opreme. Pripravljeni moramo biti na različne scenarije in različne zahteve pri izbiri, nakupu in vgradnji, pa tudi cene se lahko precej razlikujejo.

Najbolj enostavna izvedba je toplotna črpalka zrak zrak. Ta pridobiva energijo iz zraka, uporablja pa jo za ogrevanje ozračja v notranjosti stanovanja, kar izdaja že njen naziv. To je pravzaprav naprava, ki je povsem sorodna sodobnim klimatskim napravam, ki delujejo na enak način. Klime lahko prostore tudi ogrevajo, prav tako lahko uporabimo toplotne črpalke za hlajenje v poletnih dneh. To omogoča toplotna črpalka zrak zrak, na enak način pa lahko uporabljamo tudi črpalke zrak voda, ki energijo iz zraka uporabljajo za ogrevanje vode.

Druga priljubljena različica je toplotna črpalka zemlja voda, ki uporablja energijo iz zemlje za ogrevanje vode in poganjanje ogrevalnega sistema. V tem primeru energijo zbiramo iz podzemnih kolektorjev, ki lahko zagotovijo veliko zalogo energije preko celega leta. Ta opcija je vsekakor zelo prepričljiva tudi pri kakšnih zahtevnejših uporabnikih, ki nameravajo z uporabo toplotne črpalke ogrevati večji objekt.

Toplotna črpalka voda voda
Uporaba toplotne črpalke daje popoln nadzor nad ogrevanjem

Tretji možen vir energije pa je podtalna voda, ki jo koristi toplotna črpalka voda voda. V tem primeru bo z vgradnjo nekaj več komplikacij, imeti moramo namreč dostop do podtalne vode. A podtalnica ima preko celega leta stalno temperaturo in s seboj prenaša veliko energije, tako da ima velik potencial za uporabo za namene ogrevanja. Takšne toplotne črpalke so lahko izredno prepričljive in ponujajo zanesljivo ogrevanje preko celega leta, tudi v večjih objektih in v hladnih zimah.

Toplotne črpalke in njihove razlike

Na papirju lahko povsem enostavno primerjamo različne toplotne črpalke, a v praksi se hitro pokažejo zelo velike razlike. Toplotne črpalke zrak zrak in zrak voda so precej enostavne, potrebujejo le manjšo zunanjo enoto, enako kot pri klimatskih napravah. Izvedba zemlja voda potrebuje podzemne kolektorje, torej moramo imeti tudi nekaj prostora v bližini hiše, da lahko zbiramo energijo iz zemlje. Največ komplikacij prinaša toplotna črpalka voda voda, pri kateri moramo vrtati do podtalne vode. Razlikuje se torej že delo pri vgradnji, posledično so lahko velike razlike v stroških. Glede na to, da že enostavne toplotne črpalke pogosto zadostujejo za učinkovito ogrevanje stanovanja, se večini ne splača razmišljati o naprednejših in dražjih rešitvah.

Članki iz iste kategorije: