Redno kloniranje diska zaščiti vse pomembne podatke

Kloniranje diska je pomembno tudi kot zaščita pred vdori tretjih oseb

V kolikor ne izvajate rednega varnostnega kopiranja računalnika, lahko sčasoma izgubite vse pomembne podatke. Veliko podjetij in posameznikov doma se tako odloča za kloniranje diska, kjer naredite popolnoma identično kopijo vašega diska na drugem disku. Tako ne pride do izgube vitalnih podatkov.

Izvajajte redno kloniranje vsak teden

Za zaščito pomembnih podatkov ne zadostuje mesečno kloniranje diska, temveč tedensko. V kolikor več uporabljate pametne naprave, je nujno, da podatke redno kopirate.

Kloniranje diska računalnika
Priporočeno kloniranje diska je vsaj enkrat tedensko

Velikokrat po okvari diska sami ne morete rešiti podatkov. Za obnovitev datotek se morate obrniti na strokovnjake. Bolj ekonomično je, da kopiranje izvajate vsak teden. Tako bo izguba podatkov resnično minimalna.

Kopiranje ali kloniranje podatkov?

Pri kloniranju ali kopiranju diska gre za ustvarjanje identičnih kopij na drugih diskih. To pomeni, da ustvarimo popolno repliko našega diska in naših podatkov. Tako se kopirajo tudi skrite sistemske nastavitve in vse vidne ali nevidne datoteke iz računalnika.

Novi disk postane tako popolni klon starega. Ob tem ne bo vidnih nobenih razlik. Na novem klonu lahko nemoteno nadaljujete z delom, saj ni nobenih razlik ali pomanjkljivosti s prvotnimi podatki. 

Večjih opaznih razlik pri kopijah ni

Po kloniranju diska ne bo nobenih opaznejših razlik glede vsebine podatkov ali skritih sistemskih datotek. Edina opazna razlika bo, v kolikor ste podatke presneli na hitrejšo pomnilno napravo. Podatki se bodo hitreje procesirali, a vsebina bo ves čas ostala ista.

Obnovitev podatkov s pokvarjenega diska

V kolikor pride do osnovne ali hujše okvare trdega diska, je pomembno, da napravo takoj nehate uporabljati. Napravo raje odpeljite k podjetju, ki se ukvarja z reševanjem podatkov. Na ta način ne boste z nadaljnjo uporabo naprave uničili vseh podatkov. Računalnik namreč rad piše čez okvarjene datoteke. Bolje je, da klinika za reševanje podatkov izvede diagnostiko in obnovi vse podatke.

cPanel nadzorna plošča

Preberite si še članek o nadzorni plošči cPanel, ki je v obstoju že od sredine 90-ih let prejšnjega tisočletja. Med tem časom je pridobil ogromno popularnosti.

Reševanje podatkov pred zlorabo 

Varnostno kopiranje ali kloniranje diska je pomembno tudi kot zaščita pred vdori tretjih oseb. Velikokrat skušajo namreč lopovi priti do osebnih podatkov vas ali vaših strank ter jih zlorabiti. S pomočjo kloniranja podatkov se lahko izognete velikim težavam. V primeru vdora disk s pomočjo strokovnjakov izolirate, klon pa priklopite na strežnik enako kot originalni disk. Na ta način poškodovano napravo fizično odklopite s strežnika in nanj priključite varnostno kopiran pomnilnik. Tako bodo zaščiteni vsi osebni podatki vas in vaših strank.

Članki iz iste kategorije: