Preverimo domeno preden jo zakupimo za uporabo

Preveri domeno če je prosta

Nakup domene je ključen, če želimo ustvariti svojo lastno spletno stran. Ta je dandanes skoraj nujna, če želimo konkurirati na lokalnem ali svetovnem potrošniškem trgu. Seveda pa na prvi pogled stvari niso tako preproste, kot morda izgledajo. Priporočeno je, da nam brskalnik ali drugo orodje preveri domeno preden se podamo v nakup. Tako se lahko prepričamo o tem, da ni preveč podobna drugim imenom spletnih strani. Obenem pa bomo videli, če jo je imel kdo v prejšnji lasti, kar ima lahko negativen vpliv na nas v primeru, da prejšnji lastnik ni spoštoval pravil spleta.

Preverimo podobna imena naši domeni v obstoju

Preden se podamo v nakup domene, je dobro, če preverimo izbrano ime preko spleta. Za to ne potrebujemo nič drugega, kot nekaj časa in dostop do spleta. Vse, kar moramo storiti je, da v naš najljubši spletni brskalnik vtipkamo ime naše bodoče spletne strani. S tem bomo hitro ugotovili, če morda obstajajo že domene, ki so preveč podobne naši. V tem primeru je najbolje, da si omislimo drugo ime, saj imamo lahko v prihodnosti težave. 

Preveri domeno
Preveri domeno, nato registriraj

V obstoju je že več kot 1 milijarda spletnih strani, zato je zelo verjetno, da naše prvo izbrano ime ne bo primerno. Z nekaj razmisleka in postopki preverjanja domene, pa bomo sigurno našli točno to, kar iščemo.

Preverimo razpoložljivost domene

Moderni ponudniki spletnega gostovanja nam nudijo iskalnik domen. Uporabimo ga lahko brezplačno, kar je izredno koristno, če želimo preveriti domeno, ki je morda na razpolago. V iskalnik vpišemo želeno ime, ta pa bo naredil hitro poizvedbo. Če bo ime na voljo, ga bomo lahko zakupili. V primeru, da je domena ni na voljo, nam bo predlagal alternativna imena, ki nas morda zanimajo.

Kako preveriti razpoložljivost domene

Pri preverjanju domene za razpoložljivost moramo biti tudi previdni na izbiro končnice. Konična je lahko svetovna, kot je .com, ali pa lokalna na državo, kjer jo nameravamo uporabljati, kot je .si ali .hr. Pazljivi bodimo, da ne zakupimo imena z napačno končnico, saj si tako po nepotrebnem lahko ustvarimo dodatne stroške.

Zgodovina domene je zelo pomembna

Domene ne moremo kupiti za neprestano uporabo. Lahko pa podaljšujemo njeno veljavnost, kar pomeni, da smo upravičeni do njene uporabe. Načeloma se jo zakupi za 1 leto. V nekaterih primerih pa je to mogoče narediti tudi za daljše obdobje. Ko smo v procesu preverjanja domene, je pomembno, da se pozanimamo o njenih prejšnjih lastnikih. Informacije lahko najdemo na različnih spletnih registrih ali pa povprašamo ponudnika gostovanja, če nam lahko pomaga. Tako bomo ugotovili, če so morda veliki spletni iskalniki domeno kaznovali, zaradi nespoštovanja pravil prejšnjih lastnikov. 

Članki iz iste kategorije: