Pisarno lahko popestrijo tudi pisarniški stoli

Sodobne pisarne pogosto opremljamo in urejamo tako, da nimajo preveč špartanskega izgleda. Še vedno gre seveda za delovno okolje, v katerem želimo imeti predvsem funkcionalno opremo, a hkrati želimo urediti prijetno in sproščeno delovno mesto, v katerem se bodo zaposleni dobro počutili in bodo dosegali kar najboljše rezultate.

Zato se poslužujemo raznih posebnih prijemov in dodatne opreme, tudi dekoracije in podobnih dodatkov. A bolje bo, da se najprej osredotočimo na osnovno opremo. Tudi običajni pisarniški stoli so namreč lahko zelo koristni za popestritev pisarne!

Razumljivo je, da bomo pri stolih najprej zagotovili predvsem to, da so udobni in uporabni za delo. To včasih pomeni, da smo pripravljeni žrtvovati lep izgled in usklajen stil pisarniške opreme, če s tem poskrbimo za boljše lastnosti pohištva, morda pa nas premamijo tudi nižje cene.

Če pa nam tudi pisarniški stoli predstavljajo priložnost za posrečeno dekoracijo in popestritev pisarne, bomo gotovo z zanimanjem pobrskali po tej ponudbi in ugotovili, kaj vse nam je na voljo. Hitro se izkaže, da je zbirka pisarniškega pohištva bolj razgibana, kot bi si sprva mislili.

Pisarniški stoli so lahko zasnovani za različne naloge na delovnem mestu

Pisarniški stoli so zbrani v različnih kategorijah

Verjetno že imate predstavo o tem, kako izgleda pisarniški stol. To je udoben in fleksibilen stol, ki se uporablja pri delu za mizo, lahko pa izpolnjuje tudi razne druge funkcije na različnih delovnih mestih. A pisarniško pohištvo je lahko še veliko bolj raznoliko.

Vsekakor so najbolj značilni operativni pisarniški stoli, to so tisti stoli, ki se večinoma uporabljajo za delo ob mizi. Včasih se tem stolom reče tudi aktivni stoli, a pozorni moramo biti, da jih ne zamenjamo s stoli za aktivno sedenje, ki imajo prav posebno zasnovo. Tudi aktivni stoli se lahko uporabljajo za delo v pisarni, še bolj značilni pa so drugi ergonomsko zasnovani stoli z udobnim sedalom in dobro podporo hrbtenice.

Nato pa ločimo še direktorske oziroma vodstvene stole, ki so praviloma bolj udobni, pogosto tudi bolj oblazinjeni. So nekoliko večji in bolj markantni, ravno ti stoli so lahko velika popestritev pisarne. Odločamo se za skrbno oblikovane stole iz prestižnih materialov, izstopajo predvsem usnjeni stoli. To je zelo udobno pohištvo, ki je primerno za dolgotrajno delo, ne da bi morali sprejemati kakšne kompromise.

Nadalje imamo v pisarni gotovo tudi konferenčne stole, ki opravljajo raznovrstne funkcije. Primerni so predvsem za občasno uporabo, recimo ob sestankih. Uporabljamo jih, ko gostimo kakšne obiskovalce, primerni so tudi za stranke in druge goste. Tudi to so pisarniški stoli, lahko pa se od operativnih stolov precej razlikujejo. Niso nujno zelo udobni in pripravljeni za večurno sedenje, prav tako ni potrebe po dodatni fleksibilnosti.

Seznanili smo se z različnimi vrstami stolov, ki jih bomo verjetno srečali v sodobnih pisarnah. Pozorni pa smo lahko tudi na razno drugo pohištvo, ki je stolom sorodno in sestavlja komplet opreme za zanimivo, sproščeno in lepo urejeno pisarno.

V povezavi s stoli moramo recimo omeniti še lounge pohištvo, s katerim opremljamo sprejemnice, čakalnice in podobne prostore. Lounge stoli so zelo udobni, primerni za sproščeno sedenje in čakanje. Včasih imamo takšne stole tudi v pisarni za počitek in sprostitev med odmori preko delovnega dne.

Tako pri delu kot pri drugih dejavnostih v pisarni pa se redno uporablja še razno drugo pohištvo. S tem se odpirajo mnoge možnosti za opremljanje pisarne, tudi za popestritev in dekoracijo. Velik potencial ima modularno pohištvo, ki nam ponuja številne možnosti za popolno prilagoditev delovnega okolja. Ni nujno, da gre le za tisto pohištvo, ki ga pri delu dejansko uporabljamo. Tako tudi pisarniški stoli niso vedno glavni fokus, pogosto lahko naredimo večjo razliko z drugimi kosi opreme.

Ne pozabimo še na drugo opremo, pisarniški stoli so le en del pohištva

Pisarniški stoli ne pridejo vedno najbolj do izraza

Stoli so uporabna oprema, ki pride do izraza pri delu, predvsem pri večurni uporabi preko vsakega delovnega dne. A ob vstopu v pisarno bodo pozornost pritegnili drugi kosi opreme, še posebej tisti, ki imajo večjo površino in so bolj opazni. Navsezadnje so to že vrata in stene prostora, okna in drugo stavbno pohištvo, talne obloge in tako naprej. Pomisliti moramo na vse te elemente, med katerimi pisarniški stoli ne pridejo tako do izraza.

Če želimo imeti res atraktivno urejeno pisarno, bomo veliko pozornosti namenili tudi preostali opremi. Spet nam lahko priskoči na pomoč modularno pohištvo, s katerim imamo veliko svobode pri oblikovanju in opremljanju prostorov. Ne mislimo le na osnovno pohištvo, kot so pisarniški stoli in mize, temveč tudi na večje kose, kot so recimo stene. V sodobnih pisarnah so izredno priljubljene steklene predelne stene, s katerimi uredimo atraktivno in funkcionalno pisarno.

Modularna zasnova predelnih sten nam omogoča zelo enostavno oblikovanje in urejanje prostora, v končni fazi pa dobimo čudovit učinek, s katerim bomo gotovo zadovoljni. Ni potrebno veliko, hitro bomo pričarali učinek prestižne sodobne pisarne, v kateri je oprema med seboj lepo usklajena, prostori pa so lepo urejeni, opremljeni in lično okrašeni.

Članki iz iste kategorije: