Odprtje novega podjetja in življenjski stroški v Sloveniji za tujce

Življenjski stroški za tuja podjetja

Odprtje novega podjetja v Sloveniji je za tujce čedalje bolj privlačno, saj trg še ni prenasičen in tako omogoča ogromno prostora za napredek. Tuja podjetja v Sloveniji rada odpirajo nove poslovalnice, saj so življenjski stroški v Sloveniji, za razliko od drugih evropskih držav nizki. Uvoz v Sloveniji je nižji od izvoza, kar pomeni, da je Slovenija zanimiv trg za zunanje investitorje.

Razvitost gospodarstva in priložnosti za investicije

Gospodarstvo v Sloveniji doživlja stalno rast. Ne glede na trenutno stanje na tržišču, je kmalu pričakovana nadaljnja gospodarska rast. Najbolj cvetoče so tri industrije in sicer avtomobilska, farmacevtska ter kemična.

Življenjski stroški za tuja podjetja

Zaradi visoke stopnje poraščenosti z gozdom, cvetita tudi lesna in pohištvena industrija. Pri tem so življenjski stroški za tuja podjetja, ki vzpostavljajo nov posel v Sloveniji na začetku malce višji, a se stroški kmalu povrnejo.

Vlaganje v razvoj turizma 

Veliko tujih podjetij vlaga svoj denar v razvoj turizma, ki v zadnjih letih zelo cveti. Zaradi rednih renovacij najbolj turističnih točk ter reorganiziranjem kulinaričnih sposobnosti Slovenije, podjetja vlagajo veliko denarja v turizem.

Odprtje podjetja, ki se ukvarja z investicijo v turizem je idealna priložnost za vsa mednarodna podjetja, ki želijo imeti nizke življenjske in obratovalne stroške. Ker Slovenija tudi sledi direktivam mednarodne skupnosti, lahko mednarodna podjetja enostavno vstopijo na trg in so že od samega začetka nadvse konkurenčna. 

Stroški povezani z delom in bivanjem

Veliko tujih podjetij skrbi sam postopek lansiranja novega podjetja na Slovenskem trgu. Skrb je nepotrebna, saj obstajajo slovenska podjetja, ki pomagajo tujcem pri celotnem postopku vzpostavitve novega podjetja. Pomagajo tako pri vzpostavitvi samostojnega podjetja, kot tudi družbe z omejeno odgovornostjo.

Pri samostojnem podjetju znaša pavšalni davek 4 odstotkov na promet, medtem, ko pri družbi z omejeno odgovornostjo znaša 19 fiksnih odstotkov. Samostojna podjetja ne vplačujejo začetnega kapitala, družbe z omejeno odgovornostjo pa potrebujejo 7500 eur.

Trajanje postopka vzpostavitve novega podjetja

Celoten postopek vzpostavitve novega podjetja na slovenskem ozemlju povprečno traja 15 do 30 delovnih dni. V ta čas so všteti obiski notarja, nova registracija podjetja v gospodarski zbornici, odprtje tekočega računa podjetja ter končno odprtje uspešnega podjetja. Operativni stroški in življenjski stroški pa so kasneje odvisni od vrste novega podjetja. Samostojni podjetniki imajo drug način obdavčenja kot družbe z omejeno odgovornostjo.

Članki iz iste kategorije: