Natančno izmerimo težo čebelje kolonije

Čebelarska tehtnica nam pomaga izmeriti težo celotne kolonije

Skrb za čebeljo kolonijo prinaša mnogo različnih izzivov. Temu je tako, saj je zelo občutljiva na spremembe okolja, temperaturo, nivo hrane in drugih elementov. Tako bomo potrebovali natančna orodja in merilne inštrumente, da zagotovimo največji uspeh naše kolonije. Čebelarska tehtnica je ključna oprema, saj z njo izmerimo potrebne količine medu in cvetnega prahu, da čebele uspešno pripravimo na zimo. Ko bomo pričeli s tehtanjem, pa moramo paziti, da to storimo pravilno. Dodaten razlog za previdnost je tudi ta, da je tehtanje kolonije lahko izredno stresno za čebele.

S čebelarsko tehtnico izmerimo produktivnost kolonije

Ko izmerimo težo čebelje kolonije, nam to da vpogled v njeno produktivnost. Tako si bomo tudi lažje predstavljali količino medu in čebel, ki jo vsebuje. Dejstvo je, da vsaka čebela delavka proizvede 1/12 čajne žličke medu, njihova populacija pa je približno 98% celotne kolonije.

Digitalna čebelarska tehtnica
Čebelarska tehtnica za čebeljnak za spremljanje dveh čebelnjakov

Prednosti čebelarske tehtnice so tako:

  • Preprosta rešitev za meritev teže kolonije čebel
  • Možnost tehtanje manjših in večjih kolonij
  • Možnost meritve produktivnosti čebel
  • V nekaj sekundah je možno izmeriti en čebelji panj

V zimskem času so čebele zelo občutljive

Ko nastopi zima, postane čebelja kolonija zelo občutljiva. Tako ne morejo zapustiti svojega panja in se odpraviti ven. Zanašati se morajo na med, ki so ga pridelale skozi druga obdobja. Med je izredno hranilo in tudi izolator za celotno strukturo panja. Čebelarska tehtnica pa nam pomaga izmeriti težo celotne kolonije, kar pomeni, da:

  • Bomo lahko ocenili zdravje čebel
  • Bomo lahko ocenili zalogo hrane
  • Lahko dodamo natančno količino hranilnega sirupa, če je primanjkljaj hrane
  • Lahko konstantno spremljamo delovanje celotnega panja

Napredna tehnologija omogoča lažji nadzor zdravja čebel

Dandanes lahko računalniško tehnologijo uporabimo v skoraj vsakem kmetijskem področju. Čebelarstvo ni izjema, saj imamo na voljo vedno več izredno naprednih tehnologij, ki nam olajšajo pridelovanje medu.

Na spletni strani www.honigschleudern.eu bomo našli čebelarske tehtnice, ki uporabljajo najnovejše senzorje in sistematičen pristop nadzoru parametrov kolonije.

Tako poznamo izredno napredne tehtnice, ki uporabljajo:

Vremenski senzor

Senzor je narejen za nadzor zračnega pritiska, vlažnosti in temperature okolja

Solarno napajanje

Za najbolj ekonomično rešitev, uporabljajo napredne tehtnice solarno napajanje. Tako imajo vgrajen akumulator, ki ga napaja fotovoltaična solarna panela.

Uporaba spletnega portala

Moderne čebelarske tehtnice so tudi opremljene z dostopom do spletnega portala. Tako se lahko povežemo v uporabniški vmesnik, kjer lahko nastavljamo vse funkcije same tehtnice. Obenem pa lahko z oddaljenega položaja preverimo zdravje svojih čebel, ne da bi morali fizično biti prisotni v prostoru.

Poskrbimo za primerno zalogo hrane

Jesen je odličen čas, da pripravimo našo čebeljo kolonijo na zimo. Tako je dobro, če izmerimo težo panja enkrat ali dvakrat vsak drug dan. Dejstvo je, da bolj, kot je mrzlo, več bomo morali dodati hrane. Za dolgo in mrzlo zimo bomo morali dodati več medu ali sirupa.

Za grobe ocene potrebne hrane lahko računamo, da moramo v koloniji pustiti približno 18Kg medu. Ob daljših zimskih obdobjih pa je priporočljivo, da pustimo v jeseni na zalogi tudi od 25Kg+ medu.

Članki iz iste kategorije: