Napredni vmesnik za urejanje naše spletne strani

cPanel nadzorna plošča za spletno gostovanje

Postavitev naše prve spletne strani je velik dosežek za vsakega posameznika. Seveda pa s tem pridejo na obzir novi izzivi, ki predvsem obsegajo urejanje tehnične plati same strani. Tako je potrebno urediti elektronske poštne račune, spremeniti lastnosti našega strežnika, dodati video in avdio datoteke na našo spletno stran ipd. Tega se lahko lotimo ročno, vendar zahteva veliko previdnosti, saj lahko hitro povzročimo škodo. Najlažje je, če nam pri vsem tem pomaga napredni vmesnik cPanel, ki ima mnogo funkcij.

Nadzorna plošča za urejanje gostovanja

Vmesnik cPanel je v obstoju že od sredine 90-ih let prejšnjega tisočletja. Med tem časom je pridobil ogromno popularnosti, kot najbolj varen in stabilen vmesnik za nadzor in urejanje spletnih strani na platformi Wordpress. Poganja ga operacijski sistem Linux, ki je zelo prilagodljiv in odziven.

cPanel nadzorna plošča
cPanel je enostaven za uporabo

Poleg tega pa je zelo intuitiven, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo brez predhodnega tehničnega znanja in izkušenj. Omenjene prednosti pa močno olajšajo poganjanje spletnih strani posameznikom ter sistemskim administratorjem po vsem svetu.

Namestitev gradnikov za spletne strani

Dandanes so zelo popularni različni gradniki spletnih strani, kot so Joomla, Wordpress ipd. Temu je tako, saj z njihovo uporabo ne potrebujemo poznati in manipulirati z velikimi količinami spletne kode.

Video: Kaj je cPanel

Če uporabljamo cPanel, pa lahko gradnike preprosto namestimo na naš del strežnika z nekaj preprostimi kliki. To nam močno olajša samo namestitev, saj se izognemo možnim komplikacijam in težavam, ki lahko nastanejo z ročnim prenosom podatkov na našo spletno stran.

Uporaben in pregled uporabniški vmesnik

Uporabniški vmesnik, ki ga ima cPanel je enostaven za uporabo. Vsebuje pa tudi veliko funkcij, ki se nanašajo na:

  • Statistiko o obisku strežnika
  • Statistiko o uporabi strojnih zmogljivosti našega strežnika
  • Nameščanje e-poštnih računov
  • Ustvarjanje poddomen
  • Spreminjanje HTML, CSS in druge kode 

Zgoraj naštete lastnosti so samo nekatere izmed najbolj uporabnih funkcij cPanel-a. Obstajajo pa tudi druge bolj napredne funkcije, ki se jih bodo razveselili bolj napredni uporabniki.

Majhna velikost in fleksibilnost

Na začetku izdelave spletnih trgovin in spletnih strani smo dostikrat omejeni z razpoložljivim prostorom. Tako moramo paziti, da ne porabimo preveč prostora, ko nameščamo dodatke, video ter avdio datoteke ipd. Sam cPanel pa porabi zelo malo prostora, ki znaša borih 20GB. Za pravilno delovanje pa potrebuje od 512MB do 1GB delovnega spomina. To pa so dandanes zelo zanemarljive zahteve.

Sama fleksibilnost cPanel-a pa je morda njegova najbolj prepoznana in zaželena lastnost. Celoten uporabniški vmesnik je narejen iz jasno vidnih in odzivnih gumbov, preko katerih lahko dostopamo do različnih funkcij spletne strani in strežnika. Tako lahko z nekaj kliki spreminjamo spletno kodo, dodamo video in avdio datoteke, ter drugače manipuliramo s podatki. Posebej uporabna funkcija, ki jo ima cPanel, pa je ustvarjanje varnostnih kopij naše spletne strani. Odličnega ponudnika gostovanja spletnih strani na hrvaškem pa denimo lahko najdete v podjetju Plus. Na sami strani lahko zakupimo gostovanje spletne strani, opravi se registracija domene ter dodatne varnostne komponente, kot je SSL certifikat.

Članki iz iste kategorije: