Naloge odbijača na našem vozilu

Odbijači za avtomobil

Naš avtomobil je sestavljen iz različnih občutljivih komponent, ki potrebujejo zaščito. To pa jim nudi odbijač, ki nase prevzame udarno silo v primeru trka. Namenjen je varovanju komponent, ki se nahajajo v sprednjem in zadnjem delu vozila, kot je rezervoar za gorivo, izpušna cev, hladilni sistem motorja, pokrov motorja ipd. To je tudi razlog, da če imamo poškodovan sprednji ali zadnji odbijač, da ga čimprej zamenjamo. Tako bomo poskrbeli, da bodo občutljive komponente v našem vozilu imele osnovno zaščito pred udarci pri nizkih hitrostih.

Odbijač ni namenjen varovanju potnikov in voznika

Večina voznikov upravičeno misli, da je odbijač namenjen varovanju oseb, ki se nahajajo v vozilu. Temu ni tako, vendar imajo podobno in enako pomembno nalogo. To pa je varovanje motorja, vrat prtljažnika, pokrova motorja ter drugih delov našega vozila. Če vozilo ne bi bilo opremljeno z odbijači, bi se že pri manjših trkih lahko zgodile katastrofalne poškodbe mehanskih komponent našega avtomobila.

Odbijači za avtomobil Chrysler
Odbijač za Chrysler Voyager

Ker so nameščeni dokaj nizko na vozilu, so izpostavljeni raznim poškodbam. Te pa se pokažejo, kot razne udrtine in praske. Večina ljudi pa ne popravi ali zamenja poškodovanega odbijača, saj ne ovira vožnje in ne zniža moč vozilu.

Zamenjava poškodovanega odbijača 

Notranjost karoserije avtomobila je napolnjena s posebno peno, ki se hitro poškoduje. Če imamo poškodovan odbijač, je zelo verjetno, da ni več sposoben vsrkati kinetično energijo pri manjših trkih. Tako lahko že manjši udarec prodre skozi karoserijo in poškoduje občutljive notranje dele. Popravilo teh pa je lahko izredno drago. Poleg tega pa avtomobil, ki ni tehnično spraven, ogroža voznika, potnika in druge udeležence v prometu.

Udarci v sprednji del odbijača so zelo pogosti. Tudi, če naš avtomobil ne kaže znake poškodb, je še vedno možno, da smo pri trku poškodovali hladilni sistem. Tako lahko sčasoma izgubimo hladilno tekočino v motorju. To je samo eden izmed razlogov, zakaj je potrebno poškodovan odbijač popraviti ali zamenjati.

Iz česa je odbijač narejen?

Še nekaj desetletij nazaj so bili odbijači dokaj zanemarjen del pri vsakem vozilu. Dandanes pa so narejeni iz visoko-kakovostnih materialov, ki zagotavljajo primerno varovanje vozila, kot tudi pešcev. Tako morajo imeti sledeče lastnosti:

  • Varovanje vozila v primeru trka pri manjših hitrostih
  • Varovanje pešcev v primeru trčenja z vozilom
  • Zmožnost vsrkati kinetično energijo in jo porazdeliti po svoji površini

Materiali, ki se uporabljajo za izdelavo odbijačev, pa so:

  • Guma
  • Plastika
  • Aluminij
  • Kovina

Delujejo tako, da razpršijo silo udarca. Na žalost pa to v večini primerov uniči sam odbijač, zato je potrebna zamenjava.

Na spletni strani www.silux-auto.it lahko zasledimo odbijače za veliko različnih vrst vozil. Obenem pa imamo na razpolago za nakup ogromno visoko-kakovostnih nadomestnih delov za osebna in tovorna vozila.

Članki iz iste kategorije: