Kdaj se zamenja ekspanzijska posoda v avtomobilu

Ekspanzijska posoda

Moderni avtomobili so zelo napredni. Res je, da je motor z notranjim izgorevanjem z nami že od leta 1885, ko ga je gospod Karl Benz prvič uspešno uporabil za pogon avtomobila. Skozi leta so omenjeni motorji močno napredovali, saj porabijo veliko manj goriva in tudi v okolje spustijo manj emisij. To pa pomeni, da tudi potrebujejo napredni hladilni sistem, katerega pomembni del je ekspanzijska posoda. Njena naloga je, da omogoči pregreti hladilni tekočini, da se vanjo steka in ne preobremeni cevi in druge napeljave v hladilnem sistemu.

Zrak in voda hladita motor med delovanjem

Delovna temperatura motorja v avtu hitro doseže tudi do 900°C stopinj in več. Energija se ustvarja, saj v bloku motorju izgoreva gorivo pri zelo visokih fizičnih silah. Bati porivajo mešanico zraka in goriva po motorju, kjer se preko majhnih eksplozij ustvarja pogonska sila. Ta pogonska sila se prenaša iz motorja na menjalnik, iz menjalnika pa na kolesa. Pri tem procesu se sprošča visoka vročina, ki jo je potrebno nekako odstraniti iz motorja. Za to pa je zadolžen hladilni sistem v avtomobilu. 

Ekspanzijska posoda za Audi A4
Ekspanzijska posoda za Audi A4

Moderni avtomobili uporabljajo vodni hladilni sistem, ki pa za svoje delovanje tudi potrebuje dotok svežega zraka. Hladilna tekočina potuje po motorju, kjer tako rekoč pobira vročino oziroma jo veže nase. Nato pa to vročino pripelje do hladilnika motorja. Tam jo shladi prihajajoč zrak, ki ga avto posrka vase med vožnjo. Ker pa se omenjena tekočina hitro segreje, potrebujemo ekspanzijsko posodo, kamor se lahko steče, ko se zaradi vročine ekspandira oziroma se ji poveča volumen.

Hladilni sistem za motor deluje pod pritiskom

Vsak hladilni sistem v modernih avtomobilih deluje pod določenim pritiskom. Ta je potreben zato, saj se s tem zviša vrelišče hladilne tekočine. S tem preprostim trikom jo naredi bolj učinkovito pri odvajanju toplote iz motorja.

Kako deluje hladilni sistem motorja

Seveda pa se med segrevanjem poveča njen volumen, kar pomeni, da potrebujemo ekspanzijsko posodo, da se prepreči poškodbe napeljave cevi v našem avtu. Omenjena posoda je tudi zelo pomembna iz vidika, da je hladilnik motorja vedno poln tekočine. S tem se zviša njegova učinkovitost in tudi poveča hitrost odvajanja toplote.

Simptomi slabo delujoče ekspanzijske posode

Nekateri deli v našem vozilu lahko brez težav zdržijo celotno življenje vozila, ne da bi bili potrebni menjave. Seveda pa se lahko vedno zgodi, da bomo morali katerega od njih zamenjati, saj ne deluje več pravilno. Zamenjava ekspanzijske posode je morda potrebna, če opazimo katerega od sledečih simptomov pri svojem avtomobilu:

  • Vonj po hladilni tekočini v kabini
  • Motor se pogosto pregreva
  • Nizka vsebina hladilne tekočine v motorju

Najbolje je, da avtomobil prvo pregleda mehanik, saj ni vedno nujno, da je za slabo hlajenje motorja kriva ekspanzijska posoda. 

Članki iz iste kategorije: