Katalizator ni zapletena naprava

Katalizator je sestavljen iz keramičnega satovja ali kovinske folije oziroma iz goste mreže kanalov

Za avtomobilski katalizator je značilno, da tehnično sploh ni zelo zapletena naprava. Zato posledično ne potrebuje posebnega vzdrževanja in niti pogostega servisa. Kljub temu pa se vam lahko zgodi, da ga nehote poškodujete, predvsem zaradi visokih temperatur, pa tudi zato, ker je nameščen pod avto, tik nad tlemi. 

Strokovnjak na servisu bo zato pogosteje veliko več pozornosti namenil zunanjim poškodbam kot pa slabemu delovanju katalizatorja. Sicer pa vas na slabo delovanje tako in tako najprej opozori preskus čistosti izpušnih plinov.

Menjave katalizatorjev v času življenjske dobe vozila 

V zadnjih nekaj letih je kakovost katalizatorja tako zelo napredovala, da je menjava te naprave v času običajne življenjske dobe avta zelo redka. Sicer pa vam je verjetno znano, da je življenjska doba katalizatorja enaka življenjski dobi vozila. 

Za dobro delovanje katalizatorja je potrebno predvsem brezhibno delovanje motorja. Če ta ne deluje dobro, pride do slabšega zgorevanja. Posledično je veliko večja verjetnost, da v izpušni sistem zaide gorivo, ki lahko zgori v katalizatorju, obenem poškoduje satovje ali nanos plemenitih kovin v napravi.

Preberite tudi naslednji članek: Kdaj se zamenja ekspanzijska posoda v avtomobilu

Kovinska škatla nameščena na izpušno cev

Sicer pa katalizator lahko pojmujemo kot kovinsko škatlo, ki je nameščena pod izpušno cev avta, in sicer čim bliže motorju, saj najbolje deluje ob vročih izpušnih plinih. 

Katalizator je sestavljen iz keramičnega satovja ali kovinske folije oziroma iz goste mreže kanalov. Mreža je prevlečena s plemenitimi kovinami. Zanje je značilno pretvarjanje izpušnih plinov. Sodobno zasnovan katalizator deluje pod pogojem, če motor deluje na neosvinčen bencin. V nasprotnem primeru – ob uporabi osvinčenega bencina – bi se v njegovem satovju začeli hitro nabirati ostanki svinca. Posledično katalizator ne bi več deloval. 

Še drugi elementi katalizatorja 

Za in pred katalizatorjem so nameščeni številni priključki, na primer priključek za lambdo sondo oziroma tipalo. Za delovanje te naprave je tipalo nujno, saj deluje le ob pravilnem razmerju med zrakom ter izpušnimi plini. 

Merjenje in uravnavanje omenjenega razmerja opravlja lambda sonda. Ta krmili delovanje vbrizgalnega sistema in vedno omogoča pravilno razmerje med izpušnimi plini in zrakom. 

Nakup novega katalizatorja 

In če smo vas ujeli pred nakupom katalizatorja ali drugega dela za vaše vozilo, vam priporočamo, da si možnost nakupa ogledate tudi v številnih spletnih prodajalnah, kjer vam ponujajo kakovostne in cenovno dostopne dele avta. 

Kakovosten katalizator vam je na voljo tudi v spletni prodajalni silux.rs

Pokrivalo proti toči je na voljo v številnih različicah. Več o njih si preberite s klikom na povezavo.

Članki iz iste kategorije: