Hranjenje psa s suho in mokro pasjo hrano

Suha pasja hrana

Za nove lastnike psov je področje pasjega sveta lahko povsem neznano. Najpomembnejše področje pa je zagotovo pasja hrana. Katera je najprimernejša, v kakšni obliki in količini jo omogočati kosmatincu, kako jo kombinirati? To je le nekaj vprašanj, s katerimi se soočamo na začetku. Največ pasjih lastnikov se odloči za hranjenje svojega novega prijatelja s suho pasjo hrano. Razlogi za to pa so seveda različni.

Največja prednost suhe hrane za psa je daljši rok uporabe in preprostost doziranja. Na trgu se takšna oblika pasje hrane pojavlja v številnih oblikah – briketi, suha hrana za pse v obliki hladno stiskanih pelet oziroma hladno stiskana pasja hrana. Ključna razlika med peleti in briketi pa je v sami proizvodnji. Medtem ko so pasji briketi ekstrudirani pri višjih temperaturah, so peleti hladno stiskani.

Proces hladnega stiskanja

Proces hladnega stiskanja zagotovi, da se v pasji hrani ohrani več hranilnih snovi. Hrana tako ne obleži v želodcu živali, ampak se hitro prebavi in posledično precej manj obremenjuje prebavilo. Kosmatinci imajo posledično več energije pa tudi bolj urejeno prebavo.

Pri izbiri hrane za kužka je ključno, da izberete takšno, ki vsebuje visok odstotek kakovostnega mesa. Hrana mora biti čim bolj naravna in biološko dostopna. Vsebovati mora minerale, vitamine, rudninske snovi. Vse omenjeno omogoča normalen razvoj psa.

Mokra hrana za pse v obliki pločevinke ali klobase

Za pse je na voljo tudi mokra hrana, ki je najpogosteje pakirana v neprodušne zaprte pločevinke ali klobase. Po kakovosti se takšna pasja hrana močno razlikuje glede na samega proizvajalca. Pomembno je izbrati mokro hrano, ki vsebuje le meso in kakovostne notranje organe, ki so brez stranskih živalskih produktov. Obstajajo tudi pločevinke za pse, ki so naravno konzervirane. To pomeni, da ni potrebe po dodajanju konzervansov ter drugih sintetičnih dodatkov.

Video: Najboljša mokra hrana za pse v pločevinki

Največja prednost pasje mokre hrane je ta, da jo večina kosmatincev je raje v primerjavi s suho. Največja slabost pa je, da jo psu ni treba gristi, ker je hrana že sama po sebi v manjših koščkih. Če boste svojega živalskega prijatelja hranili izključno s to obliko hrane, mu morate ponuditi tudi trde priboljške ter dosledno pregledovati zobovje.

Članki iz iste kategorije: