Avtomobilski žarometi, sestavni deli in zamenjava avto dela

Kakovostni avtomobilski žarometi

Avtomobilski žarometi z ohišjem so nosilci vseh sestavnih delov žarometa, kot je kabel, reflektor in luči. Ohišja iz termo plastike ali stekla se pritrdijo na karoserijo avtomobila, pri čemer menjavo avto dela največkrat opravi mehanik, saj je potrebno povezati žice z avtoelektriko. Naloga pokrova glavnih svetil za avto pa je v zaščiti notranjih delov pred zunanjimi vplivi, kot je toplota in vlaga. 

Reflektor je pomemben sestavni del tega avto dela, njegova naloga pa je zajeti največji možni delež svetlobnega toka, ki ga seva žarnica, in ga usmeriti proti cesti. Avtomobilski žarometi pa so sestavljeni tudi iz projekcijskih modulov, ki imajo različne premere objektiva, funkcije osvetlitve in možnosti namestitve. 

Prekrivne leče na ohišju glavnih luči za avto 

Zaščitne ali prekrivne leče z disperzijsko optiko odsevajo, razpršijo ali usmerijo snop svetlobe, ki ga zbere reflektor in tako ustvarijo potrebno porazdelitev svetlobe. Avtomobilski žarometi pa imajo lahko tudi prekrivne leče brez disperzijske optike, zato so to tudi prozorne leče, ki nimajo optičnih elementov. Tako služijo le zaščiti notranjih delov za ohišjem pred umazanijo in vremenskimi razmerami.

Ohišja glavnih svetil za avto so običajno izdelana iz stekla ali pa iz plastike, kot je polikarbonat. Plastične prekrivne svetlobne leče za avtomobil imajo določene prednosti, kot so: 

  • Izjemna odpornost na udarce 
  • Lahka zasnova 
  • Več možnosti za oblikovanje 
  • Zaradi posebne površinske prevleke je avto svetlobna leča odporna proti praskam 

Poliranje ali zamenjava pokrova glavnih svetil za avto 

Plastični ali stekleni žarometni pokrovi lahko čez čas obledijo ali dobijo rumeno barvo. Najpogostejši vzrok temu je staranje svetlobnih leč, ki so izpostavljene vročini žarnic, UV sončnim žarkom, dežju in snegu. Ohišja glavnih luči za avto tako oddajajo manj svetlobe, kar zmanjšuje vidljivost na cesti, posebej med nočno vožnjo.

V določenih primerih, ko pokrivna plastika ali steklo ni preveč poškodovano, lahko ta avto del obnovimo s poliranjem ali brušenjem, zato da žarometom povrnemo funkcionalnost in čist pregleden videz. Kadar pa je prekrivna svetlobna avto leča preveč porumenela ali je počena, tedaj moramo ta rezervni avto del tudi zamenjati.

Kakovostni avtomobilski žarometi različnih proizvajalcev so na voljo za nakup v specializirani spletni trgovini z avto deli Silux. Tu lahko poiščete svetlobne avto pokrove za glavne luči, ki ustrezajo določenemu modelu avtomobila.

Potrebujete nove motoristične škornje? Bodite pozorni predvsem na to da so vodoodporni motoristični škornji in da so narejeni iz nepremočljive membrane, ter da so udobni za nošenje in da se popolnoma prilagajajo.

Morda ne veste ampak katalizator ni zapletena naprava. Več o katalizatorju za avtomobil si preberite s klikom na povezavo.

Članki iz iste kategorije: